Zapiekanka z ziemniakow i lososia zwana Laxpudding czyli Srodowe Rybki odc.47

Prosto z północy a tak naprawdę z TEGO bloga potrawa, która zachwyciła mnie i dzieci. Chciały dokładkę a nie było takowej. Proste smaki, które połączyły się w bajeczne danie!


Zapiekanka z ziemniaków i łososia zwana Laxpudding

300 g surowego łososia ze skórą
900 g ziemniaków
2 jajka
szklanka mleka
garść siekanego koperku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Rybę myjemy, odkrawamy skórę i wyjmujemy ości. Mięso kroimy w plastry.
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie formy układamy plastry ziemniaki, solimy je i pieprzymy, układamy łososia i tak na zmianę. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Jajka mieszamy z mlekiem, solimy,i zalewamy nimi zapiekankę.
Zapiekanke pieczemy w nagrzanym piecu ok 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika układamy na zapiekance wiórki masła i posypujemy ja koperkiem.

Komentarze

  1. U nas też było ziemniaczane danie.Zniknęło tak szybko,że nie sfocilam.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam !!!!
    I jeszcze do tego garść świeżego, pachnącego koperku....pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak smacznie wygląda i zapewne tak wyśmienicie smakuje, aż ślinka leci :)!!! W swojej kuchni często sięgam po musztardy Develey: sarepska i dijon gdy tworzę coś z mięsa, polecam i życzę smacznego !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty