Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami czyli Niedzielne Sniadanie odc.54

Śniadania to podstawa. Nie umiem bez nich funkcjonować i nawet w razie konieczności pobrania krwi na czczo mam problem.
Ostatnio pokochaliśmy wszelkiego rodzaju owsianki ale w naszym śniadaniowym menu pojawiły się również bezglutenowe musli. 
W niedzielny poranek również nie możemy odmówić sobie płatków z mlekiem.
Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco.


Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami

po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych
200 ml ziaren słonecznika
300 ml płatków gryczanych
200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy grubo i mieszamy z płatkami i wiórkami oraz pestkami. Mieszankę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i prażymy ok 8 minut.
Odstawiamy by ostygły a następnie dorzucamy posiekane owoce.
Musli trzymamy w słoiku, podajemy z mlekiem bądź jogurtem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji