Ryz smazony z warzywami po indyjsku

Są tygodnie gdy niemalże codziennie jemy mięso a są takie gdy każdy dzień przynosi inne doznanie smakowe z kuchni wegetariańskiej. 
Jako nastolatka uwielbiałam ryż smażony z krewetkami. Kupowałam zawsze pół porcji w wietnamskiej knajpce CO TU, w okolicach Nowego Światu. Ależ to była uczta!
Swój pierwszy smażony ryż zrobiłam w ubiegłym tygodniu, i bardzo żałuję, że dopiero teraz! 
Był wspaniały! lekko słodkawy, delikatny. Polecam bardzo :)
Przepis inspirowany tym z "Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ.


Ryz smażony z warzywami po indyjsku 

200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze)
300 ml bulionu warzywnego
200 g ryżu długoziarnistego
por
marchewka
łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku
2 łyżki oleju
4 łyżki migdałów w płatkach
1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
4 łyżki rodzynek
pierz, sól
szczypta cynamonu

Mleczko razem z bulionem zagotowujemy w rondelku. Dodajemy ryż i cynamon, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie gaz wyłączamy. Garnek okrywamy ściereczka i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryz powinien wchłonąć wodę i być miękki i dość sypki.
W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki.
W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem i rodzynkami.
Następnie stale mieszając dodajemy ryż. Smażymy kilka minut by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji