Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74

Przeglądałam ostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym  nadzieniem... 
Przypomniałam sobie jego cudowny smak i po prostu musiałam upiec ciastka z nim właśnie!!! 
Tym razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką.
Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!!


Rogaliki marchewkowe z  nadzieniem orzechowym

nadzienie:
150 g rozdrobnionych orzechów włoskich ( ja rozwalam je w moździerzu)
125 g cukru pudru
kilka kropli ekstrakty waniliowego
1/3 szklanki śmietany do deserów 36%

Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.


ciasto:
200 g marchewki startej na drobnych oczkach
250 g  masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej)
2 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką. 
Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. 
Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów.
Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. i pyszne! polecam bo znikają w brzuchach błyskawicznie :)

      Usuń
  2. mamy podobne w planach na najbliższe dni:) piękny mają kolor:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty