Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76

Chodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku... 
Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie... 
Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki. 
Prawdę mówiąc nie została mi do kawy na dziś nawet jedna...




Pomarańczowe babeczki (muffinki) z czekolada
(szkl. to u mnie 200 ml)

2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

po pół szkl. soku pomarańczowego i śmietany kremówki
100 g rozpuszczonego masła roślinnego
1 jajko, rozbełtane
garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady deserowej
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

do polania:
50 ml soku pomarańczowego  wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru pudru

W misce łączymy suche składniki a w dużym kubku mokre.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem.
Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami.
Ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości.
Pieczemy ciastka w 180 st.C ok 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je i każdą babeczkę nasączamy 1-2 łyżeczkami polewy.
Studzimy na kratce.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji