Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86

Nie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane... 
Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne. 
Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny...
Przepis z bloga Addio Pomidory.



Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe

300 g mąki tortowej, przesianej
200 g masła, posiekanego
90 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z całej dużej cytryny
½ łyżeczki cynamonu

Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny.
Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st.C.
Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Przekładamy je na blachę i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut lub do chwili gdy lekko się ze złocą.
Delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.


Bujam się na wietrze i w słońcu...
Ktoś ze mną???



Komentarze

  1. Zdjęcia robisz coraz piękniejsze. Ale przestaje tu chwilowo zaglądać wiesz... dieta i wszystko nęci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo! nowy sprzęt i coraz więcej wprawy to chyba kwestia tych zdjęć :)
      Wszystko nadrobisz po diecie więc do zobaczenia :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kruche ciasteczka, ale całe wieki ich już nie jadłam! W sklepie nie kupuję, a o pieczeniu ich...zapomniałam. ;) Może czas sobie przypomnieć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też nie kupujemy i czasem sobie przypominam o ich upieczeniu :) polecam :)

      Usuń
  3. a nadaje się to ciasto ,żeby stempelki odbijać ? , bo coś nie mogę znaleźć takiego , odbiłam ładnie pieknie a potem nic nie widac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam ten ból :( te ciastka prawie nie rosną więc pod tym względem nadawałoby się do stempli ALE jest dość miękkie i się klei więc nie wiem czy nie byłoby problemu z odklejaniem stempla.
      Podaje Ci linki do dwóch takich co na pewno świetnie się stemplują :)
      http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2015/02/ciastka-pelnoziarniste-ala-digestive.html
      http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2014/11/kruche-ciastka-orzechowe-bez-cukru.html
      miłego pieczenia!

      Usuń
  4. Wiewióro cudowne, takie cieniutkie ...muszą niesamowicie chrupac:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. W jakim czasie ciasteczka można spożyć ? Drugie pytanie czy te ciasteczka nadadzą się do lukrowania .? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! ciasteczka mogą leżeć zamknięte w szczelnym pojemniku nawet tydzień.
      Nie lukrowałam ich ale myślę, że do tego się nadają. Jedyna uwaga jaka mam to to, że pod wpływem lukru pewnie staną się miękkie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty