Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy czyli Niedzielne Mielenie odc.30

Lubię mięso ale nie zawsze mam na nie chęć. Tak było w ubiegłym tygodniu. 
I dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne kotleciki rodem z kuchni arabskiej.
Falafel ale nie z ciecierzycy tak jak zazwyczaj ale z soczewicy. 
Idealnie nadadzą się na obiad w tygodniu ale i na ten weekendowy dlatego tez dziś je prezentuję.


Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy

3 filiżanki zielonej soczewicy
woda
sol, pieprz
po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i kolendry
ząbek czosnku
masła czerwona cebulka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia

Soczewice namaczamy w wodzie, powinna być cała zakryta. Zostawiamy na noc.
Rano odcedzamy soczewice i mielimy maszynka z drobnym sitkiem razem z cebulką i czosnkiem.
Przyprawiamy i mieszamy.
Formujemy niewielkie kulki.
Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Olej powinien mieć ok 2 cm głębokości.
Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy je na ciepło lub zimno, z sałatą, dobrze pasuje do nich sos na bazie pomidorów.


Komentarze

  1. Pięknie wyglądają. We środę wpadają do nas przyjaciele na kolacje. Może właśnie falafele powinnam podać? :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idę namoczyć soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię! Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też na pewno zrobie - moje klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny dzięki za tyle miłych słów! zróbcie i dajcie nać jak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaraz, zaraz, dlaczego tylko "dziewczyny" ???

    Ja też zrobiłem i są świetne.

    pozdrawiam

    Sławek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to super! Cieszę sie ze smakowały Sławku 😊

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty