Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95
Opieka nad chorymi dziećmi sprzyja wypiekom. Lubię pocieszać moich bliskich karmiąc ich czymś smacznym. Dlatego tez powstała sycąca zupa i te oto babeczki.
Jest to modyfikacja przepisu z grudniowego KUKBUKa.
Babeczki są nie dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru.
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe
3 bardzo dojrzałe banany
1 szkl. wiórków kokosowych
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
50 g miękkiego masła
1/2 szkl. mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ew. garść czekoladowych drażetek
Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę.
Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe.
Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek.
Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C.
Super babeczki!
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuńSzybkie, bezglutenowe i pyszne babeczki! Są pulchne i wilgotne w środku. Dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńW dodatku wskazana w przepisie temperatura i czas pieczenia są zgodne z prawdą, a babeczki wychodzą takie jak mają być, czyli idealne! Polecam :)
bardzo cieszę się, że babeczki wyszły tak jak powinny! dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość :)
Usuń