Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem

Przyjdzie dzisiaj Nowy Rok, już 2016. 
Mam nadzieję, że lepszy pod wieloma względami, szczególnie zdrowotnymi, a na pewno nie gorszy... Życzę Wam wszystkim zdrowia i spełnienia wszelkich marzeń!

I zapraszam na nasza niedzielną zapiekankę. Przepis miał się pojawić już wczoraj ale nie udało mi się usiąść do komputera.
Pożywna, sycąca, najlepsza na świeżo gdyż nie ma w sobie żadnego sosu i potem staje się sucha.
Przepis poniżej to zmodyfikowana wersja jednej z receptur z książki "KipiKasza".



Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem

2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej
600 g mięsa wieprzowego, mielonego
200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
1 posiekana  cebula
1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
sól, pieprz
po 100 g mozzarelli do starcia i cheddara
2 łyżki oleju

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko zrumieniło.
Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy.
Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów.
Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po 20 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy pod grillem aż ser się zrumieni.




Komentarze

  1. Ale pycha! Chyba jutro wypróbuję przepis! :)
    Szcześcia i zdrowia w Nowym Roku, kochana Wiewióro! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam, przepis oczywiście :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty