Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74

Uwielbiam domowe pieczywo. Co drugi dzień piekę chleb by kanapki w szkole i pracy nie były męką. W ubiegłym tygodniu dzieciaki chorowały a ja szalałam w kuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :)

Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :)

Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie z dodatkami o konkretnych smakach i dnia następnego w formie grzanki :)



Bezglutenowy chleb proteinowy

7 g suszonych drożdży
4 łyżki oliwy
250 g mąki z ciecierzycy
100 g mielonych migdałów
50 g siemienia lnianego
100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.)
szczypta rozmarynu (u mnie suszony)
4 jajka

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy z oliwą. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesypujemy do miski i łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów.
Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki.
Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku.
Studzimy na kratce minimum 45 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty