Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką
Przepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu nie starcza :(
Szkoda ale mam nadzieję, że uda mi się w końcu dojść samej ze sobą i zapanuję jakoś nad czasem.
Na ostatnią środę planowałam dla Was śledzie, nie wyszło, zaraz będzie kolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił mój kolega z pracy niejaki Pafi, curry zjedliśmy wspólnie na przerwie, pachniało wspaniale i smakowało wszystkim.
Curry z kalafiora z pęczakiem i wędzoną śliwką
1 szkl. ugotowanego na sypko pęczaku
1 kalafior
2 puszki krojonych pomidorów
5 dużych śliwek wędzonych bez pestek
1 cebula
szczypta płatków chili lub wg smaku
2 łyżki oliwy
laska cynamonu
1 łyżeczka curry
1 limonka
natka kolendry lub pietruszki do podania (u mnie zbrakło)
sól, pieprz
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy. Z limonki ścieramy skórkę.
Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę. Dodajemy chili, mieszamy, dorzucamy pomidory, cynamon, curry i śliwki. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut.
Dodajemy kalafiora, gotujemy aż będzie al dente.
Dorzucamy kaszę i podgrzewamy kolejne 15 minut.
Dodajemy otartą skórkę i sok z połowy limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką.
Cieszą mnie niezwykle te przepisy z wędzonymi śliwkami - mam mnóstwo a Ty raz po raz inpirujesz, dzięki!
OdpowiedzUsuńah jak to miło, że nie tylko ja lubię ten śliwkowo wędzony aromat! inspiruj się do woli!
Usuńoo wygląda pysznie, w sam raz dla wegańskich łasuchów ;)
OdpowiedzUsuńdla wegańskich, wegetariańskich i każdych innych :) to jest po prostu pyszne!!!
Usuńbardzo ciekawi mnie ten dodatek wędzonej śliwki, musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńśliwka jest wyczuwalna ale świetnie komponuje się z resztą składników :) polecam!
UsuńNosz tyle nowości, że ja nie nadążam ich nawet czytać!!!
OdpowiedzUsuń:) a jeszcze drugie tyle w planach do opublikowania!
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju curry :-)
OdpowiedzUsuń