Delikatne mini chałki śniadaniowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.80
Nie ma jak pachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano!
Mini chałki śniadanioweciasto:
175 ml letniego mleka
7 g, 1 opakowanie suszonych drożdży
50 g cukru
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
500 g mąki pszennej typu 550
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1/2 cytryny
do posmarowania:
1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
cukier perlisty lub rafinada
mak
sezam
Do miski miksera wlewamy mleko i dodajemy drożdże.
Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy całość przez 5 minut by powstało gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy na blacie. Dzielimy ciasto na 8-12 części.
Każdą część dzielimy na dwie i formujemy z nich wałki długości 30 cm.
Wałki układamy na krzyż i zaplatamy z nich chałkę. Jak to zrobić najlepiej zobaczyć pod linkami....
Chałki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 45 minut.
Po tym czasie smarujemy chałki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy czym lubimy np. makiem, cukrem czy sezamem.
Wstawiamy chałki do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia skórki. Studzimy na kratce.
wspaniałe chałeczki, królewskie śniadanko przygotowałaś!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa! i polecam bardzo :)
UsuńAż poczułam zapach świeżego pieczywa. Na pewno wykorzystam przepis!
OdpowiedzUsuńSuper! Koniecznie daj znac jak smakowały 😊
Usuń