Delikatne mini chałki śniadaniowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.80

Nie ma jak pachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano!
Dziękuję Lo za kolejny wspaniały przepis.

Mini chałki śniadaniowe

ciasto:
175 ml letniego mleka
7 g, 1 opakowanie suszonych drożdży
50 g cukru
2 duże jajka w temperaturze pokojowej 
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
500 g mąki  pszennej typu 550
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1/2 cytryny

do posmarowania:
1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
cukier perlisty lub rafinada
mak
sezam



Do miski miksera wlewamy mleko i dodajemy drożdże. 
Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy całość przez 5 minut by powstało gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy na blacie. Dzielimy ciasto na 8-12 części. 
Każdą część dzielimy na dwie i formujemy z nich wałki długości 30 cm. 
Wałki układamy na krzyż i zaplatamy z nich chałkę. Jak to zrobić najlepiej zobaczyć pod linkami.... 
Chałki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 45 minut.
Po tym czasie smarujemy chałki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy czym lubimy np. makiem, cukrem czy sezamem. 
Wstawiamy chałki do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia skórki. Studzimy na kratce. 



Komentarze

  1. wspaniałe chałeczki, królewskie śniadanko przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa! i polecam bardzo :)

      Usuń
  2. Aż poczułam zapach świeżego pieczywa. Na pewno wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Koniecznie daj znac jak smakowały 😊

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty