Szybkie racuchy jogurtowe
Uratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z Dr. Oetkerem (o nich już niebawem!!!).
Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikacji.
Szybkie racuchy jogurtowe
100 ml jogurtu greckiego
100 ml mleka
1 roztrzepane jajko
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
olej do smażenia
dżem do podania
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy z każdej strony po 2 minut, tak by placuszki były złoto rumiane.
Pysznie smakują z dżemem lub solo.
Bardzo apetyczne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńŁadniutkie i takie urokliwe :D
OdpowiedzUsuń