Szybkie racuchy jogurtowe

Uratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z Dr. Oetkerem (o nich już niebawem!!!).
Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikacji.


Szybkie racuchy jogurtowe

100 ml jogurtu greckiego
100 ml mleka
1 roztrzepane jajko
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

olej do smażenia
dżem do podania

Wszystkie składniki mieszamy w misce. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy z każdej strony po 2 minut, tak by placuszki były złoto rumiane.
Pysznie smakują z dżemem lub solo.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty