Budyń z płatków jaglanych, z marmoladka rabarbarowo-truskawkowa czyli Niedzielne Śniadanie odc.83
To było wyjątkowe śniadanie! słodkie, smaczne i sycące. Wszyscy domownicy zjedli swoje porcje choć zastanawiałam się czy nie będę musiała jeść wszystkiego sama. W końcu kasza jaglana nie należy do ulubionych potraw mego Syncia... a tymczasem... dzieci prosiły o dokładkę, Małżonowi też smakowała taka wariacja mimo tego, że jadł całość na zimno. Ja własnie planuję, że zrobię sobie taki miks jutro do pracy :)
Budyń z płatków jaglanych, z marmoladka rabarbarowo-truskawkowa
budyń:
500 ml mleka (u mnie bez laktozy, może być tez roślinne)
5 łyżek płatków jaglanych
ziarenka z połowy laski wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego
marmoladka:
kubek pokrojonych na połówki truskawek
1 łodyga rabarbaru, pokrojona w plasterki
plaster imbiru, obrany i pokrojony w słupki
łyżeczka masła
2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
płatki migdałowe do posypania
truskawki do dekoracji
Na patelnię wkładamy masło. Gdy się rozpuści wrzucamy imbir, sól, mieszamy i dodajemy owoce.
Smażymy je kilka minut, tak by zmiękły. Dodajemy syrop z agawy i gotujemy jeszcze chwile.
Do rondla wlewamy mleko, zagotowujemy z wanilią. Wsypujemy płatki i mieszając gotujemy ok 4 minut, tak by się rozpadły.
Dodajemy cukier i blendujemy na gładka masę.
Do słoiczków lub kubeczków nakładamy budyń, dżemik i znowu budyń, i dżem.
Posypujemy dodatkowymi kawałkami truskawek i płatkami migdałowymi. Podajemy!
Super pomysł na wykorzystanie płatków jaglanych,do tej pory robiłam budyń z kaszy,ale z płatkow nie. Wykorzystam pomysł :) A całość musimy być bajecznie pyszna :)
OdpowiedzUsuńO tak! To pyszne połączenie 😊 Dzięki za miły komentarz!
OdpowiedzUsuń