Owoce pod kruszonką z migdałów i płatków owsianych, z chia czyli Weekendowe Łakocie odc.121

Zadałam dzisiaj moim dzieciom pytanie: na co słodkiego mielibyście ochotę? Zaproponowałam 3 wypieki, na szczęście rodzinka wybrała tylko dwa z nich :)

Córcia postawiła na prostotę i dzięki temu mogę Wam zaproponować to pyszne crumble z chia. To moje pierwsze koty za płoty jeśli chodzi o te nasiona. Bałam się nieznanego a tymczasem posmakowały mi! przepis wg własnych możliwości szafkowo-lodówkowych na podstawie przepisu z "Ziarna" Dominiki Wójciak.


Owoce pod kruszonka z migdałów i płatków owsianych, z chia

owoce:
2 szkl. owoców jagodowych (ja uszczupliłam w końcu zasoby zamrażarkowe i wykorzystałam resztkę mrożonych malin, jagód i truskawek)
2 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy lub klonowego

kruszonka:
120 ml płatków owsianych
80 g mielonych migdałów
po 2 łyżki syropu z agawy i oleju kokosowego (ja zastąpiłam masłem)
szczypta soli

Składniki kruszonki mieszamy, zagniatamy i chłodzimy w zamrażarce ok 15 minut.
Owoce mieszamy z nasionami i syropem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
Posypujemy kruszonką i pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 30 minut.
Podajemy solo lub z lodami waniliowymi :)


Komentarze

  1. Myślisz, że udałoby się zrobić kruszonkę z płatków jaglanych i innych orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm płatki jaglane to dla mnie póki co nowość i nie wiem jak się zachowują przy pieczeniu, ALE myślę, że warto by było spróbować np z orzechami laskowymi... bajecznie się zapowiada!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty