Dzikotto czyli risotto z kalafiorem i grzybami

Przygotowanie grilla dla 50 osób to nie łatwe zadanie. Dzisiaj razem z koleżankami i kolegami z pracy stanęliśmy przed takim wyzwanie. Udało się zaspokoić apetyty wszystkich, zebraliśmy pochwały ale wysiłek był to nie mały. Usatysfakcjonowana wielce ledwo dowlekłam się do domu ze spuchniętymi nogami!!! na dodatek obwołano mnie Chefem :)
I co zrobiłam po powrocie do domu??? stanęłam przy kuchence by przygotować obiad dla najbliższych :) musiało to być coś szybkiego i pysznego. Powstało risotto z dodatkiem dzikiego ryżu, z kalafiorem i boczniakami ale świetnie sprawdziły by się każde grzyby.
Do przygotowania tego dania zainspirował mnie mój nowy nabytek czyli "Ziarno" Dominiki Wójciak. Kaszę jaglana zastąpiłam ryżem ku uciesze co poniektórych domowników.


Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami

200 g ryżu
300 g różyczek kalafiora
oliwa
1 por
600 ml wrzątku
2 łyżki masła
50 g sera typu parmezan (u mnie Bursztyn)
1 ząbek czosnku
250 g boczniaków, pieczarek lub innych grzybów, porwanych/pociętych na paski
natka pietruszki do posypania
sól, pieprz


Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem.
Pora kroimy w półplasterki, solimy i podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy ryż, mieszamy i minute podsmażamy, dorzucamy kalafior i smażymy kolejne 5 minut. Następnie co jakiś czas, gdy ryż wchłonie porcję wody, wlewamy po ok 100 ml wody. Po ok 25 minutach ryż powinien być gotowy.
W czasie gdy ryż się gotuje na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podgrzewamy z łyżką oliwy. Wrzucamy grzyby, posiekany czosnek i podsmażamy na rumiano. Solimy i pieprzymy.
Risotto powinno być kremowe ale nie za geste, można podlać je odrobina wody.
Dodajemy łyżkę masła i starty ser, doprawiamy i mieszamy.
Risotto podajemy z porcją grzybów i posypane natką pietruszki.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty