Sałatka z młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem

Faza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę ziemniaczaną (w wersji wegańskiej, wg Marty Dymek). Bardzo mi smakowała, odkryłam na nowo ziemniaczaną i postanowiłam zrobić ją po swojemu, "na oko" i z dodatkowym składnikiem.


Sałatka z młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem

500 g małych, młodych, ugotowanych ziemniaczków
1 słodkie jabłko np. Ligol
2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
2 ogórki małosolne

sos:
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki oliwy
łyżka syropu z agawy

Ziemniaki kroimy na pół, jabłko myjemy i kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w piórka a szczypior w plasterki. Ogórka kroimy w ćwierć plasterki.
Składniki sosu mieszamy i polewamy nimi warzywa. Całość solimy i pieprzymy, mieszamy i chłodzimy min. godzinę.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty