Wołowina zapiekana pod koperkowym pure ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36
Raz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)
Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym.
Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę.
Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym
5 sporych ziemniaków (u mnie młodych)
200 ml gorącego mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 g mielonej wołowiny
sól, pieprz
sos:
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
250 ml gorącego bulionu wołowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą.
W czasie gdy ziemniaki się gotują na patelni, na łyżce masła, podsmażamy posiekana cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso. Smażymy dopóki nie przestanie mieć czerwonego koloru.
Gdy mięso się smaży na mniejszej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy na rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą.
Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła.
Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką.
Podoba mi się :-) kradnę przepis ;-)
OdpowiedzUsuń:) miło mi :) jeśli wypróbujesz daj znać jak smakowało :)
Usuń