Wołowina zapiekana pod koperkowym pure ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36

Raz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :) 
Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym. 
Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę.


Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym

5 sporych ziemniaków (u mnie młodych)
200 ml gorącego mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
łyżka posiekanego koperku

1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 g mielonej wołowiny
sól, pieprz

sos:
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
250 ml gorącego bulionu wołowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą.
W czasie gdy ziemniaki się gotują na patelni, na łyżce masła, podsmażamy posiekana cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso. Smażymy dopóki nie przestanie mieć czerwonego koloru.
Gdy mięso się smaży na mniejszej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy na rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą.
Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła.
Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką.


Komentarze

  1. Podoba mi się :-) kradnę przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) miło mi :) jeśli wypróbujesz daj znać jak smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty