Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą
Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko.
Przygotowałam ich wiosenną wersję.
Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono".
Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia!
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza
2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej
1 cebula
2 jaja
1 cukinia
100 ml mleka
50 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 szkl. maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
100 g bryndzy
Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy.
Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem by cukinia nie puściła wody, która mogłaby rozrzedzić ciasto.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju. Powinny być rumiane i chrupiące.
Podajemy posypane okruchami bryndzy.
pysznościowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńdzięki, polecam i pozdrawiam :)
UsuńWow! Jakie zmiany, trzeba się nauczyć poruszać po nowym blogu :)
OdpowiedzUsuńP.S. mam takie nietypowe pytanie czy jeździ Pani może czerwonym samochodem FIAT? (bo widziałam kogoś bardzo podobnego i się zastanawiałam, jeśli nie to przepraszam). Pozdrawiam! Izabela
Tak, zmiany są spore a to dopiero początek :) żartuję :)
UsuńZwykle poruszam się autobusami, a gdzie Pani widziała kogoś podobnego? może ktoś mnie podwoził?
pozdrawiam!
We wtorek na alei Armii Ludowej, ok.16:30. :)
UsuńNo niestety to nie byłam ja 😜 Pozdrawiam serdecznie!!!
Usuń