Pomidorowe curry z kurczaka

Bardzo lubię oglądać programy kulinarne w telewizji. Jeden z nich już jakiś czas temu zainspirował mnie do zrobienia tej pysznej, aromatycznej i bardzo prostej potrawy. 
Dorzuciłam co nieco od siebie i gotowe!


1 podwójna pierś z kurczaka
łyżka śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry

200 ml mleka kokosowego
1 mała cebula
puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka pasty czerwonej curry
garść świeżej kolendry

szklanka ryżu, najlepiej basmati
kawałek kory cynamonu
listek laurowy
kilka ziarem gorczycy
szczypta soli

Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w paście i śmietanie. Zostawiamy na noc w lodówce.
Rano podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju.

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, dodajemy pastę curry, mieszamy, wlewamy mleczko i wkładamy pomidory. Na koniec przekładamy kurczaka i wsypujemy kolendrę. Dusimy ok.15 minut.

Ryż płuczemy na sicie. Gotujemy w 2 szklankach wrzątku, wraz z przyprawami, przez 5 minut. Po tym czasie przykrywamy garnek najszczelniej jak umiemy. Wyłączamy gaz. Ryż jest gotowy po 10 minutach. Sypki i aromatyczny.

Komentarze

  1. widze, że kokosowe mleko często u Ciebie gości. sama muszę się w nie wyposażyć bo widzę że wiele z nim możliwości.
    i świeża kolendra- coś co uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię domowe kokosowe mleko i bardzo polecam :) a danie super!

    OdpowiedzUsuń
  3. moim dodatkiem do ryżu gdy dopada mnie ochota na hindu bindu jest również liść laurowy, i dodatkowo ziele angielskie. Podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym o Indiach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji