Bountello

Nazwa to dziwna ale właśnie się zastanawiałam jak określić to coś pysznego, słodkiego, zimnego i do po łasowania. Wiele osób zna pewnie Rafaello ale mi ten deser nie kojarzy się z kuleczkami z migdałem w środku. 
To takie połączenie ww z czekoladą, czyli ma coś z Bounty, kokos też obowiązkowy, coś chrupie w środku no i mamy Bountello :)


2 paczki krakersów każda po ok. 180 g

masa:
100 g wiórków kokosowych
250 g masło roślinne
2 jaja
750 ml mleka
250 ml cukru (1 szklanka)
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej

posypka:
kakao lub kawa, orzeszki, papaja, płatki migdałowe lub inne bakalie

masło i bułka tarta do wysypania blaszki

Masa:
2 żółtka mieszamy z 250 ml mleka i z całą mąką rozrabiamy na jednolitą masę.
Cukier zagotowujemy z 500 ml mleka, do gotującego się mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mączną masę, mieszamy i gotujemy jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy masło roślinne i wiórki kokosowe, miksujemy.

Wykonanie:
Do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą układamy krakersy, na nie wykładamy masę kokosową. Składników powinno wystarczyć na takie trzy przełożenia.
Na wierzchu deser posypujemy kakao lub kawą, ładnie wygląda też w połaczeniu z zieloną papają i orzeszkami.

Komentarze

  1. jak dla mnie takie połączenie w sam raz. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa słodycz. wpisuję w mój kajet do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prawie oblizałam monitor ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za miłe słowa. Od lat robię ten deser i nie może mi się przejeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. czysta słodycz bije z ekranu mego monitora ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. szybkie, słodkie połączenie! pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł ;) podoba mi sie że nie trzeba nic piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesująca nazwa! I ciasto mi się podoba też. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasem nie wystawiałaś go na WŻ?:) bo ciasto podobne, opis do niego też:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Owszem wystawiłam na WŻ :) ponieważ lubię je bardzo i ma wielu zwolenników to przywędrowało również tutaj :)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę wypróbować, mój M. za kokos oddałby wszystko, pozwolę sobie skopiować "do wykonania w najbliższym czasie"

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji