Klopsiki alla Norma czyli Niedzielne Mielenie odc.27
Zaburzyło się mi wszystko w kuchni. Były zupy we wtorek, rybki w środę i takie tam...
Zaburzyło się... Najbardziej trzymam się niedzielnego mielenia.
Dwie niedziele temu gościliśmy pewną Ciotkę i powstało to danie.
Przepis najpierw podpatrzony w tv potem doczytany w książce Jamiego O. "Gotuj sprytnie jak Jamie".
Klopsiki alla Norma
1 bakłażan
1/2 pęczka natki
400 g mielonej wołowiny
1 łyżka nasion fenkułu
oliwa
1 ząbek czosnku
po 2 łyżki słodkiego sosu chili i octu balsamicznego
400 g krojonych pomidorów z puszki
200 g polenty do szybkiego gotowania
1 kawałek masła
30 g parmezanu
Bakłażana kroimy w kostkę o boku 1 cm. Doprawiamy solą i odstawiamy na 10 minut.
Łodyżki i listki natki siekamy i w większości wkładamy do miski z wołowiną. Wszystko porządnie ugniatamy i dzielimy na 20 kawałków. Formujemy z nich kulki i obtaczamy je w nasionach fenkułu. Wkładamy klopsiki do lodówki by stężały.
Bakłażana odciskamy z nadmiaru wody przy pomocy dłoni i stopniowo wkładamy do garnka rozgrzanego z 2 łyżkami oliwy.
Podsmażamy go ok 10 minut mieszając czasami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos i ocet oraz pomidory z puszki i troszkę wody.
Gotujemy całość ok 10 minut by sos zgęstniał.
W tym czasie klopsiki obsmażamy na brązowo na patelni. Powinny być złote z każdej strony.
Polentę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, powinna być gęsta i lejąca. Na koniec dodajemy masło i ser. Mieszamy i nakładamy.
Klopsiki mieszamy z sosem i doprawiamy. Wykładamy na polentę i podajemy posypane natka pietruszki..
Jamiego bardzo lubię za prostotę przepisów. Klopsiki super!
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się co to jest to białe... a to polenta :)
OdpowiedzUsuń