Zupa krem z batatow z fistaszkami czyli Zupowy Wtorek odc.58
Pierwsze koty za płoty.
Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami.
Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.
Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...
Zupa krem z batatow z fistaszkami
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże słodkie ziemniaki
1 łyżka świeżo starego imbiru
1,2 litra bulionu warzywnego
3 łyżki kremowego masła orzechowego
sól i pieprz
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
Masło rozpuszczamy w garnku. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy przez 4 minuty.
Dorzucamy posiekany czosnek, starty imbir i smażymy kolejną minutę.
Wrzucamy obrane i pokrojone w niedużą kostkę bataty. Smażymy kolejne 4 minuty.
Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości ok 30 minut.
Gdy bataty będą miękkie, garnek zdejmujemy z gazu i miksujemy zupę na krem.
Zupę ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy masło orzechowe oraz sól i pieprz.
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy orzeszkami.
Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńi pyszna! gwarantuję :)
Usuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńniestety nie mój :P
Usuńależ ona wygląda smakowicie:)))
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń