Krokiety ziemniaczane z dodatkami czyli Srodowe Rybki odc.51

Tak naprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. 
Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu lądują bardzo chrupiące na zewnątrz i ekstra delikatne i lekkie w środku krokiety!
Przepis z "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo.


Krokiety ziemniaczane z dodatkami

250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
100 g dodatków (marchewki, szynki, ryby czy innych wstępnie przyrządzonych, pokrojonych na kawałki dodatków)
sól, pierz
50 g bułki tartej
100 g mąki
2 białka ubite na pianę (nie musi być sztywna)
olej do nasmarowania formy

Ziemniaki wraz z dodatkami i przyprawami mieszamy w misce. Formujemy dłońmi krokiety w kształcie podłużnego jajka.
każde jajko obtaczamy w mące, białku i bułce i odkładamy na talerz.
Naczynie do zapiekania lub blaszkę rozgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Wyjmujemy, wlewamy troszkę oleju, rozprowadzamy, układamy krokiety. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę, odwracamy krokiety i pieczemy dalsze 5 minut. Krokiety powinny się zrumienić z każdej strony.
Możemy je podać z surówką lub z ulubionym sosem.


Komentarze

  1. fajne, wypróbuję, zwłaszcza, że nie lubię marnować jedzenia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji