Ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.81

Weekend minął już dawno temu, czas leci jak szalony, pogoda za oknem zmienia się jak w kalejdoskopie. Ja czuje jakbym dostała wiatru w skrzydła, na wiosnę mam nową fryzurę w pięknie szarym kolorze, i niestety chyba alergię gdyż mimo antybiotyków znowu gardło drapie i w nosie zatkane...

Sobota miała być dniem brzydkim a była ładnym, zajrzałam do zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek.


Ciasto ze śliwkami

250 g maki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru
150 ml śmietany 18%
150 g masła
600 g śliwek (u mnie mrożone)
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki cukru trzcinowego
200 g powideł śliwkowych
kruszonka:
50 g masła
4 łyżki mąki
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
jajko (oddzielnie żółtko i białko)



Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem waniliowym i zwykłym. Dolewamy śmietanę i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Wszystko siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy.
Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm.
Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem.
Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z pieca, nakładamy powidło i układamy śliwki. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 20 minut.



Komentarze

  1. szkoda ze nie mam śliwek ,ale mam porzeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha myślę, że z porzeczkami było by równie pysznie!

      Usuń
  2. Nie mam nowej fryzury, jeszcze, nosa zatkanego na szczęście już też nie,
    ale za to mam śliwki w zamrażalce i ochotę na ciasto śliwkowe.:)
    Trzymam kciuki, żeby to nie była jednak alergia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam płaskie placki z owocami, zatem przepis już wrzucony do zakładki "na cito" :) Myślę, że z mrożonymi śliwkami też się uda, jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez takie lubię :)
      Oczywiście, że z mrożonymi śliwkami się uda, ja właśnie takie wykorzystałam :)
      udanego wypieku!

      Usuń
    2. No to git, bo się bałam, że mrożone napuszczą za dużo wody :)
      Dziękuję!

      Usuń
  4. Wiosna czas zmian i pysznych plackow jak widzę:) ..... porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty