Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami

Nie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach.
Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej a raz gorzej ale stała się tradycją sobotnią.
W ubiegłą sobotę pizzy z rożnych przyczyn nie zrobiłam, postanowiłam jednak sie odważyć i zrobić niespodziankę na Dzień Faceta dla Małżona of course. 
Tym razem pokusiłam się o nowy przepis na ciasto, na zakwasie właśnie. 
Znalazłam go w magazynie Food&Friends (nr.23).


Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami

proporcje zmieniłam tak by otrzymać jedną duża pizzę!
ciasto:
375 g mąki pszennej
12 g soli
12 g oliwy
1 szkl. wody
100 g aktywnego, żytniego zakwasu + malutki okruszek drożdży (mój dodatek dla pewności :)

W misce mieszamy dokładnie mąkę z solą.
W drugiej miseczce łączymy zakwas z wodą i oliwą.
Zawartość obu misek łączymy i zagniatamy ok 3 minuty. Odstawiamy na 15 minut.
Ciasto posypujemy maka i dalej zagniatamy (mikserem lub dłońmi, na omączonej stolnicy).
Po ok. 3 minutach powinno być gładkie i sprężyste.
Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i chowamy do lodówki. U mnie rosło 12 godzin, może w lodówce zostać nawet 48 :)

kulka mozzarelli
sos pomidorowy
listki bazylii
plasterki salami

Blachę na pizzę smarujemy oliwą. Rozciągamy lub rozwałkowujemy na niej ciasto. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki sera, plasterki salami i listki bazylii.
Pizzę wkładamy do bardzo rozgrzanego pieca (u mnie 250 st.C z grzaniem góra dół i termoobiegiem).
Pieczemy aż brzegi ciasta będą mocno zrumienione.


Komentarze

  1. A jak w smaku?Warto się za to zabierać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku fajna, taka bardziej kwaskowa, zwarta, trochę jakby chlebowa :)

      Usuń
  2. Patrzenie -na fotografie - nie odbiega od rzeczywistości - i proszę mniej skromności - bo fotografia - bardzo,bardzo apetyczna -

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanko... Na którym poziomie w piekarniku wkładamy blachę z Pizza??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle piekę na środkowym poziomie :) udanego pieczenia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty