Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80

Idealne ciasto na sobotę. Wilgotne i pełne smaku. Specjalnie z myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni.


Razowe ciasto z marcepanem i jablkami

2 kwaśne jabłka
1 cytryna
100 g marcepanu
150 g miękkiego masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam)
3 jajka
180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej razowej i zwykłej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki migdałów w płatkach


Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę.
Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy, by składniki dobrze się połączyły.
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy.
Otrzymamy dość gęste ciasto.
Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie.
Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut (do suchego patyczka i ze złocenia się ciasta z wierzchu).
Ciasto studzimy w foremce, a następnie, na kratce.
Ja piekłam ciasto z podwójnej porcji, w dużej blaszce, nie studziłam go więc na kratce bo było za duże :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty