Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106

Po smutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. 
Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. 
Musiałam odreagować w kuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :)


Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 

50 g orzechów laskowych
25 g płatków migdałowych + do posypania
125 g maki owsianej, bezglutenowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła
1 jajko
8 pokrojonych na 4 części truskawek

Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki i wsypujemy proszek. Mieszamy.
Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami.
Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego.
Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.
Studzimy przed wyjęciem z foremek.


Komentarze

  1. Śiwetne babeczki, wykorzystam przepis bo moja córka jest na restrykcyjnej diecie bez glutenu, bez cukru i bez laktozy , cukier więc zastąpię czymś innym, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej:( co się dzieje,że aż babeczki potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana! pogrzeb ciotki i Syncio wymiotujący... dzisiaj już piątek więc jest lepiej i mam wizje odpoczynku :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty