Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto
Moja niedzielna modyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI.
Trochę dodałam, sporo zmieniłam...
Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku.
Są świeże następnego dni i naprawdę warto je upiec.
Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 g maki orkiszowej chlebowej
łyżeczka soli
łyżka cukru
220 g ciepłej wody
40 g oleju
30 g świeżych drożdży
jajko, rozbełtane do posmarowania
pesto pomidorowego wg tego przepisu
Wszystkie składniki prócz jajka i pesto wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę, rozwałkowujemy. Smarujemy pesto. Zwijamy w roladę i kroimy na 12-16 plasterków.
Plasterków nie odwracamy by podczas pieczenia pesto nie przypaliło się.
Układamy bułeczki na blasze i smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym piecu. Studzimy na kratce.
To samo ciasto idealnie nadaje się do przygotowania bułeczek z powidłem. Wówczas wystarczy zamiast pesto użyć gęstego powidła a gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.
Bułeczki pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń;) dzięki :)
Usuń