Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125
Choć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku.
Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam lekkimi sezonowymi owocami.
Przepis na ciasto pochodzi z KUCHNI 03/2016.
Szybkie ciasto czekoladowe podwójnie
ciasto:
3 jajka
20 łyżek cukru
80 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej
200 ml oleju
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 płaskich łyżeczek kakao
polewa:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki
sezonowe owoce do podania
Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy czekoladę, Dolewamy olej, wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie mieszamy składniki.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem blaszki (keksówki, tortownicy i formy na babkę).
Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C.
Robimy polewę rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej i łącząc ja ze śmietanką. Polewamy nią lekko ostudzone ciasto.
Ciasto dekorujemy sezonowymi owocami.
Ojeju....obśliniłam monitor!
OdpowiedzUsuńhehe :) ja pożarłam dzisiaj ostatni kawałek tego ciasta... bosko było!
UsuńWlasnie czekam,az się upiecze:) mam nadzieje, że bedzie pyszne
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ładnie się upiekło i smakowało :)
Usuń