Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125

Choć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku. 
Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam lekkimi sezonowymi owocami.
Przepis na ciasto pochodzi z KUCHNI 03/2016.


Szybkie ciasto czekoladowe podwójnie


ciasto:
3 jajka
20 łyżek cukru
80 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej
200 ml oleju
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 płaskich łyżeczek kakao

polewa:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki

sezonowe owoce do podania

Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy czekoladę, Dolewamy olej, wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie mieszamy składniki.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem blaszki (keksówki, tortownicy i formy na babkę).
Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C.
Robimy polewę rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej i łącząc ja ze śmietanką. Polewamy nią lekko ostudzone ciasto.
Ciasto dekorujemy sezonowymi owocami.



Komentarze

  1. Ojeju....obśliniłam monitor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe :) ja pożarłam dzisiaj ostatni kawałek tego ciasta... bosko było!

      Usuń
  2. Wlasnie czekam,az się upiecze:) mam nadzieje, że bedzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ładnie się upiekło i smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty