Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa! 
Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek.,
Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo!
Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl

Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada

24 bułeczki:
700 g pszennej mąki
35 g świezych drożdży
500 ml ciepłego mleka
150 g cukru
1 łyżka cynamonu
80 g rozpuszczonego masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
1 łyżeczka soli

300 g dyniowego kremu (przepis poniżej)

200 g gorzkiej czekolady

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto.
Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto.
Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut.
Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą.
Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu.
Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”.
Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu 210 st.C.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 10-15 minut.
Po wyjęciu z pieca studzimy je na kratce, posypujemy cukrem pudrem.


krem dyniowo-cynamonowy
60 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła
300 g dyniowego puree

Rozpuszczamy cukier na patelni na małym ogniu.
Robimy to powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił.
Dodajemy masło  i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy po łyżce dyniowe puree stale mieszając.
Na koniec dodajemy cynamon i zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki lub słoika.
Przechowujemy w lodówce do tygodnia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty