Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134

Przypadkowe ale nie do końca. 
Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs. 
Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową masą.
Niestety jak to przy tworzeniu bywa wpadki się zdarzają i masa nie miała odpowiedniej konsystencji. Dodałam więc do niej śmietany i postanowiłam masę zamrozić.
Okazało się, że odkryłam patent na słodkie, kremowe, lekko ciągnące lody o smaku 
i zapachu cytryny.
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie
lody:
150 g serka kremowego Bieluch
20 g masła
3 łyżki gęstej śmietany kremówki
100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać jeszcze 30 g)
skórka otarta z połowy cytryny

brownie:
100 g gorzkiej czekolady
80 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
40 g mąki przesianej razem z 1/4 łyżki proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny

Składniki wkładamy do misy miksera i ubijamy najpierw na niskich potem na wysokich obrotach ok. 10 minut. Masę przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Po ok 6 godzinach lody są gotowe.
Mimo nie używania maszynki do lodów i braku mieszania co godzinę lody pozostały kremowe i lekko ciągnące.
Podałam je w towarzystwie ciasta Brownie.
Można je przygotować w czasie gdy lody się mrożą.


Nastawiamy piekarnik na 180 st.C.
Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski razem z masłem i skórką cytrynową. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy powoli, małym strumyczkiem, masę czekoladową a następnie po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do pieca na ok 25 minut. Po 15 minutach warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe bo szybkość pieczenia brownie zależy od piekarnika.


https://www.hendi.pl/konkurs

Komentarze

  1. Wizja ciągnących się lodów jakoś wyjątkowo do mnie przemawia. :) Przepis już zapisałam w notesie i po najbliższych zakupach wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to obłędnie i takie połączenie MUSI być pyszne. :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty