Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83
Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny"
Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad.
Prosty przepis na pachnąca zupę.
U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału.
1 szkl. czerwonej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
szczypta płatków chili
puszka pomidorów w całości (z zalewą)
kawałek imbiru, wielkości opuszka kciuka
po 1/4 łyżeczki nasion kuminu i kolendry oraz cynamonu
sok z połowy limonki
sól, pieprz
woda lub bulion
olej do smażenia
W rondlu na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy posiekamy czosnek, chili i starty, obrany imbir
Dorzucamy kmin i kolendrę. Smażymy na małym ogniu ok 2 minut. Wszystko zalewamy bulionem tak by przykrył składniki. Zagotowujemy i dodajemy soczewicę oraz pomidory.
Goptrujemy ok 15 minut az soczewica będzie miękka.
Doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieporzem, cynamonem.
Podajemy posypaną posiekanymi listkami kolendry lub nie :)
uwielbiam soczewicę :) w tym tygodniu mi się nie uda, ale w przyszłym muszę zrobić zupę :)
OdpowiedzUsuńdobry plan! pozdrawiam :)
UsuńPyyyyyycha! Obśliniłam monitor! O!
OdpowiedzUsuń