Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83

Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny"
Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad. 
Prosty przepis na pachnąca zupę.
U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału.
Dahl 

1 szkl. czerwonej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
szczypta płatków chili
puszka pomidorów w całości (z zalewą)
kawałek imbiru, wielkości opuszka kciuka
po 1/4 łyżeczki nasion kuminu i kolendry oraz cynamonu
sok z połowy limonki
sól, pieprz
woda lub bulion
olej do smażenia

W rondlu na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy posiekamy czosnek, chili i starty, obrany imbir
Dorzucamy kmin i kolendrę. Smażymy na małym ogniu ok 2 minut. Wszystko zalewamy bulionem tak by przykrył składniki. Zagotowujemy i dodajemy soczewicę oraz pomidory.
Goptrujemy ok 15 minut az soczewica będzie miękka.
Doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieporzem, cynamonem.
Podajemy posypaną posiekanymi listkami kolendry lub nie :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty