Makowa granola z mandarynką czyli Niedzielne Śniadanie odc.40
Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg?
Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną pod kocem przed telewizorem.
Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli.
Proporcje przepisu zmieniłam bo jak mak to i orzechy a jak miód to i zapach cytrusów... co z tego mi wyszło zobaczcie sami!
Makowa granola z mandarynką
200 g płatków owsianych górskich
2 łyżki maku
po 1 łyżce nasion słonecznika, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
4 łyżki miodu lipowego
3 łyżki oleju kokosowego
skórka z 1 mandarynki
Płatki wrzucamy razem z makiem i orzechami na dużą patelnię. Przez 10 minut, co i rusz mieszając prażymy tak by płatki zaczęły ładnie pachnieć i się złocić.
W tym czasie w rondelku rozpuszczamy olej z miodem.
Kiedy płatki będą gotowe zalewamy je miodem z olejem i mieszamy. Podgrzewamy mieszając minutę. Wyłączamy ognień, wrzucamy skórkę mandarynki, mieszamy i zostawiamy granolę na patelni by zastygła. Gdy ostygnie łamiemy ją na okruchy. Przechowujemy granole w słoiku.
Pyszne niedzielne śniadanie, miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tobie również miłej niedzieli :)
UsuńWygląda przepysznie! Smacznego :)
OdpowiedzUsuńpyszne, zapach mandarynek <3
OdpowiedzUsuńTAK! pachnie i smakuje :)
Usuńten mak to ciekawy pomysł :) muszę kiedyś wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuń