Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem czyli poWeekendowe Lakocie odc.135
Sezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również.
Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości.
Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto dyniowe z orzechami.
Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem
3 jajka
275 g cukru
200 ml oleju
sok z połowy pomarańczy
320 g mąki pszennej
po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
350 g startej dyni np. Hokkaido
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych lub mielonych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiewamy do miski.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, sok z pomarańczy a nastepnie sypkie składniki i mieszamy.
Dodajemy dynię i orzechy. Znowu mieszamy by składniki się połączyły.
Masę przekładamy do foremki (u mnie keksówka) i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka.
Studzimy najpierw w formie a potem na kratce.
Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Robiłam ostatnio bardzo podobny chlebek. Bez orzechów wprawdzie i soku z pomarańczy ale za to z większą ilością przypraw bo oprócz cynamonu dodałam też imbir, mielone goździki, kardamon i gałkę muszkatołową.
OdpowiedzUsuńo mniam! musiało być pyszne :)
Usuńbardzo podobny popełniłam w weekend :)
OdpowiedzUsuńno i super! dynia rządzi :)
UsuńWow, na zdjęciu wygląda ogromnie apetycznie!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję!
UsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń