Makowa granola z mandarynką czyli Niedzielne Śniadanie odc.40

Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg? 
Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną  pod kocem przed telewizorem.


Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli.
Proporcje przepisu zmieniłam bo jak mak to i orzechy a jak miód to i zapach cytrusów... co z tego mi wyszło zobaczcie sami!




Makowa granola z mandarynką

200 g płatków owsianych górskich
2 łyżki maku
po 1 łyżce nasion słonecznika, posiekanych orzechów włoskich i migdałów

4 łyżki miodu lipowego
3 łyżki oleju kokosowego
skórka z 1 mandarynki


Płatki wrzucamy razem z makiem i orzechami na dużą patelnię. Przez 10 minut, co i rusz mieszając prażymy tak by płatki zaczęły ładnie pachnieć i się złocić.
W tym czasie w rondelku rozpuszczamy olej z miodem.
Kiedy płatki będą gotowe zalewamy je miodem z olejem i mieszamy. Podgrzewamy mieszając minutę. Wyłączamy ognień, wrzucamy skórkę mandarynki, mieszamy i zostawiamy granolę na patelni by zastygła. Gdy ostygnie łamiemy ją na okruchy. Przechowujemy granole w słoiku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty