Bajgle a'la Fish & Peas czyli Środowe Rybki odc.3

Uwierzycie, że nigdy nie piekłam bajgli!?! kojarzyły mi się z krakowskimi, skądinąd moimi ulubionymi, okrągłymi bułkami z makiem, takimi lekko twardawymi, lekko chrupiącymi. Tymczasem bajgiel to tez lekko w środku gumowata bułka z dziurką idealna do kanapek, na zimno, na ciepło. To są moje pierwsze bajgle ale nie ostatnie a do środka włożyłam... puree z zielonego groszku i rybę. Cóż za rozkosznie pyszne połączenie!!! Przepis na bajgle i pomysł na to co do środka pochodzi z lutowego numeru KUCHNI. 


BAJGLE

2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej
1,5 szkl. ciepłej wody (szkl. o pojemności 220 ml)
1 łyżka miodu
sezam, mak lub sól do posypania

Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz miodu i sezamu. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, odchodzące od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą.
Ciasto dzielimy na 8-12 kawałków, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia na ok 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Wodę rozgrzewamy w rondlu z miodem. Z ciasta formujemy bułeczki z dziurka w środku, robimy ja kciukiem. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Odsączmy na ręczniku i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy czym mamy ochotę i pieczemy ok 15 minut.


A'LA FISH & PEAS

2 filety z białej ryby (u mnie dorsz)
4 łyżki maki
sól, pieprz
oliwa - 9 łyżek
200 g mrożonego  groszku
sok z 1 cytryny
2 bajgle

Rybę obtaczamy w mące, doprawiamy i smażymy na rozgrzanych 4 łyżkach oliwy aż się zrumieni.
Groszek zalewamy wrzątkiem i blanszujemy 3-4 minuty, odcedzamy i miksujemy. Dodajemy resztę oliwy, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku.
Bajgle podgrzewamy, przekrawamy, smarujemy purre, układamy rybę i przykrywamy drugą częścią bajgla.

Komentarze

  1. Ślinka cieknie..mniam..a ja muszę też się przyznać , że też jeszcze nie piekłam bajgli..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam Ci bardzo to pieczywo! pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  2. świetny pomysł:) tak rybki jeszcze nie jadłam:) świetny pomysł, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) dzięki, polecam bardzo!
      pozdrowionka przesyłam ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji