Zimowa Sałatka z Pęczaku, Pieczonych Warzyw, z Indykiem

Sałatki, ach sałatki, jakże mi Was brak! prawda jest taka, że ostatnio bardzo, bardzo rzadko je jadam. "Moje smaki życia" okazały się silnym mobilizatorem i sałatkę postanowiłam wykonać. Taka nasza, po polsku bym rzekła, z zimowymi smakami i aromatami. Pyszna, lekka, sycąca jednocześnie... i z moim ostatnio ukochanym pęczakiem :)

pęczakowa sałatka z warzywami

3/4 szkl. pęczaku
1 polędwiczka z indyka lub 3 udźce z kurczaka
2 pietruszki
3 marchewki
3 ząbki czosnku (nie obrane)
oliwa
sól
2 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka
sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut.
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie obieramy warzywa i kroimy na plasterki ok 50 mm grubości. Wrzucamy je wraz z czosnkiem do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i po 15 minutach dorzucamy do blachy z mięsem.
Pieczemy dalsze 20 minut. Studzimy. Mięso kroimy lub rwiemy na kawałki, czosnek wyciskamy z łupinek, razem z warzywami łączymy z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę. Polewamy sosem z oliwy, soku z  cytryny i przypraw. Mieszamy i chłodzimy ok godziny by smaki się połączyły.


Swoim Ukochanym Kobietom, oprócz sałatki, zafundujcie czekoladowy prezent...

DzienKobiet_pantofelek

Komentarze

  1. Bardzo lubię pęczakowe sałatki, ale z takiej z mięsem jeszcze nie jadłam... Przepis zapisany do ugotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu wypróbować pęczaka:D przepis zapisuje na weekend:D

    OdpowiedzUsuń
  3. dziewczyny! jak wypróbujecie napiszcie jak Wasze wrażenia :) miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciągle jadam jakieś sałatki, lubie takie pyszne miksy :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. mam w kredensie pęczak,a w lodówce kurczaka,tylko ,że sił mi brak :)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie:) nie jadłam chyba nigdy pęczaku, trzeba spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) przyznam, ze ja tez od niedawna go jadam a polubiłam bardzo :) polecam :)

      Usuń
  7. bardzo fajny przepis :) apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji