Marchewkowo Śnieżynkowe Pole czyli Słodki Czwartek odc.6
I silnej woli mi zbrakło! zachciało mi się czegoś słodkiego a kawałeczek gorzkiej czekolady nie pomagał. Upatrzony miałam przepis na ciasto marchewkowe, kolejne jakby nie patrzeć :) marchewki starłam, ciasto wymieszałam ale wpadłam na pomysł, żeby do pieczenia wykorzystać nie tortownicę ale moją śnieżynkową formę i powstały chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku muffinki :) proporcja na foremkę o średnicy 20 cm lub na 12 standardowych muffinek.
Przepis znaleziony w "Moich smakach życia".
Przepis znaleziony w "Moich smakach życia".
300 g słodkiej marchewki, obranej i startej na grubych oczkach
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli
1 średnie jajka
180 g cukru
150 ml oleju
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Make przesiewamy do miski wraz z proszkiem, solą, cynamonem i imbirem.
Cukier ucieramy z jajkami na puszysta masę i łączymy z olejem. Następnie wsypujemy suche składniki a na koniec marchewkę i orzechy.
Gdy składniki się połączą przekładny ciasto do formy lub do foremek wyłożonych papierem lub papilotkami.
Ciastka/ciasto pieczemy w 180 st.C. ok 25/50 minut.
Już niebawem Dzień wszystkich Kobitek :)
poślijcie im czekoladki, warto w nas inwestować w każdej formie :)
Pyszne, dawno ich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńpolecam! u nas zniknęły w nieokreślonych okolicznościach :)
Usuńpięknie wyglądają takie śnieżynki:)
OdpowiedzUsuń