Chlebek rodzynkowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.30

Dzisiejszy dzień zaczął mi się pracowicie ale potem wybywam zostawiając domowników samych  czym się cieszę niezmiernie. Na śniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony chlebek z rodzynkami. Pulchny i drożdżowy. Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic", na nowo odkrytego starego segregatora z przepisami.


700 g mąki pszennej, przesianej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy typu piernikowego
100 g masła
15 g drożdży instatnt
100 g rodzynek
2 łyżki cukru pudru
375 ml mleka lub wody (u mnie pół na pół kefir z ciepła wodą)
1 rozbełtane jajko
do posmarowania:
1 jako
cukier perlisty do posypania

Mąkę, sól i przyprawy mieszamy z masłem by powstały okruszki. Wsypujemy drożdże, rodzynki, cukier i mieszamy. Wlewamy do ciasta mleko i jajko. Ciasto zagniatamy ok 10 minut by zrobiło się gładkie i elastyczne.
Foremke natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ja piekłam w silikonowych keksówkach.
Do formy wkładamy uformowany chlebek i zostawiamy by wyrósł w ciepłym miejscu. Powinno to zając ok godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy ok 25 minut by stał się rumiany i głucho dźwięczał po postukaniu od spodu.
Podajemy z masłem i ulubionym dżemem.



Komentarze

  1. podane proporcje sa na 1 czy 2 bochenki,bo na zdjeciu widze 2?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak nietrudno się zorientować po ilości maki raczej na jeden duży lub dwa małe takie jak na zdjęciu :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Ciekawe gdzie byłaś?:) Mam nadzieję, że w jakimś fajnym miejscu:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj w fajnym! i w świetnym towarzystwie! niebawem coś o tym napiszę :)

      Usuń
  3. O mniam, jak tu u Ciebie smacznie. Może w końcu nauczę się gotować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty