Łupacz w mleczku kokosowym, z papryka i pomidorami czyli Środowe Rybki odc.38
Nim zajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora.
Łupacz w mleczku kokosowym, z papryka i pomidorami
2 łyżki oliwy z oliwek
szalotka pokrojona w piórka, lub mała cebulka
pęczek dymki, posiekany razem ze szczypiorem
2 przeciśnięte ząbki czosnku
po pół czerwonej i zielonej papryki, pokrojonej w paski
puszka 400 g krojonych pomidorów
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz
350 ml mleczka kokosowego
350 g łupacza (lub dorsza) bez ości i skóry, pokrojonego na mniejsze kawałki
W garnku z nieprzywierającą powłoka rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, dodajemy dymkę ze szczypiorem, czosnek oraz paprykę, mieszamy. Chwilkę smażymy po czym dodajemy pomidory a po 5 minutach pietruszkę i kolendrę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i znowu mieszamy. Wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Przyprawiamy i podajemy. Najsmaczniej z ryżem.
I deserek... a miały być tez na jutro!!!
przepis z słodko-gorzkiego bloga Any.
Przypomniałaś mi, że mam puszkę mleka kokosowego w szafce... Przepis zapisałam do wypróbowania :) Szczerze mówiąc, to ani łupacza nie jadłam, ani nawet nie widziałam go nigdy w moim sklepie rybnym.
OdpowiedzUsuńJa kupiłam do w Auchan. Podobno był akurat najświeższy :) dorsz sprawdzi sie równie dobrze.
Usuńbrzmi bardzo smacznie i chyba nawet ja dałabym radę :)
OdpowiedzUsuńja myślę, że spokojnie! pyszne i proste! spróbuj :)
UsuńO jacie super pomysł . A jutro tłusty czwartek naprawdę??????????????????????
OdpowiedzUsuńa i owszem :):):)
Usuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńO! a ja, oglądając w kółko Food Network, cały czas zastanawiałam się, co to za ryba ten łupacz. A tu widać, że i u nas dostępny :)
OdpowiedzUsuńdostępny i bardzo smaczny! ja się dziwiłam co to ten Czarniak tymczasem i on jest w Auchanie na stanie :)
UsuńW końcu muszę zabrać się za porządną zupę rybną. Chodzi mi po głowie od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuń:) podeślij przepis bo i ja zupy nie robiłam :)
UsuńHmm smakowicie wygląda.Już sam skład trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Kolei Mazowieckich:)Znów gdzieś gonię ;(
o mamo! powinnaś zacząć pisać Wieści z Kolei Lokalnych i nie tylko :) podróżujesz i gonisz ciągle...
UsuńMelduję, że spróbowałam i czuję, że wyniosłam się na wyżyny kucharstwa :) To jest po prostu przepyszne :)
OdpowiedzUsuńprawda? cieszę sie ogromnie, że spróbowałaś i smakowało :)
Usuń