Genialne ciastka bakaliowe z lodowki czyli Slodki Czwartek odc.40

I jak tu nie jeść słodyczy??? no wiem, że można, ale kiedy zaglądam na blog Anny Addio Pomidory to przeważnie nie mogę sobie odmówić i zaraz ląduje w kuchni. 
Tak stało się wczoraj wieczorem a dziś od rana zajadamy... bez cukru, bez glutenu, bez spulchniaczy i drożdży, same bakalie i trochę kokosowego tłuszczu. 
Co Wy na to??? ja pożeram nie tylko oczami :)


8 łyżek mieszanych pestek - np.dyni, sezamu, lnu, słonecznika (u mnie po 4 łyżki pestek dyni i słonecznika)
3 garstki jagód goji (można zastąpić żurawiną uprzednio sparzoną tak samo jak w przypadku jagód goji)
1 garść daktyli bez pestek
4 łyżki kakao bez cukru (35 g) - ja zredukowałam do 1 łyżki
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka posiekanych mieszanych orzechów ( u mnie same migdały)
1 łyżka posiekanych suszonych owoców ( u mnie morele i żurawina)


Pestki, jagody goji, daktyle, kakao, wiórki, i cynamon umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy. Dodajemy do masy, mieszamy ponownie.
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy go olejem, wykładamy masę, którą rozkładamy równomiernie na dnie. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i suszonymi owocami.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Kroimy i podajemy. 

Komentarze

  1. Coraz bardziej nabieram przekonania, ze blogi kulinarne to największe niebezpieczeństwo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest coś w tym co piszesz! ale te ciacha to samo zdrowie zrób koniecznie!!!

      Usuń
  2. wygląda bardzo ciekawie, zapisze przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja siedzę na konferencji z pustym brzuchem i skręca mnie na widok tych smakołyków.
    jm

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty