Genialne ciastka bakaliowe z lodowki czyli Slodki Czwartek odc.40
I jak tu nie jeść słodyczy??? no wiem, że można, ale kiedy zaglądam na blog Anny Addio Pomidory to przeważnie nie mogę sobie odmówić i zaraz ląduje w kuchni.
Tak stało się wczoraj wieczorem a dziś od rana zajadamy... bez cukru, bez glutenu, bez spulchniaczy i drożdży, same bakalie i trochę kokosowego tłuszczu.
Co Wy na to??? ja pożeram nie tylko oczami :)
8 łyżek mieszanych pestek - np.dyni, sezamu, lnu, słonecznika (u mnie po 4 łyżki pestek dyni i słonecznika)
3 garstki jagód goji (można zastąpić żurawiną uprzednio sparzoną tak samo jak w przypadku jagód goji)
1 garść daktyli bez pestek
4 łyżki kakao bez cukru (35 g) - ja zredukowałam do 1 łyżki
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka posiekanych mieszanych orzechów ( u mnie same migdały)
1 łyżka posiekanych suszonych owoców ( u mnie morele i żurawina)
Pestki, jagody goji, daktyle, kakao, wiórki, i cynamon umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy. Dodajemy do masy, mieszamy ponownie.
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy go olejem, wykładamy masę, którą rozkładamy równomiernie na dnie. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i suszonymi owocami.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Kroimy i podajemy.
Coraz bardziej nabieram przekonania, ze blogi kulinarne to największe niebezpieczeństwo :P
OdpowiedzUsuńjest coś w tym co piszesz! ale te ciacha to samo zdrowie zrób koniecznie!!!
Usuńwygląda bardzo ciekawie, zapisze przepis:)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńA ja siedzę na konferencji z pustym brzuchem i skręca mnie na widok tych smakołyków.
OdpowiedzUsuńjm
ojć to wsiadaj w samochód i mknij do mnie :)
Usuń