Zupa z soczewicy, na boczku, z zytnimi grzankami czyli Zupowy Wtorek odc.40

Nie ma już mrozów siarczystych, świeci słoneczko piękne i wiosenne prawie. To nic. Ta zupa i tak zachwyci domowników bogatym zapachem i smakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? 
Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator.



Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 

250 g czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka
100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oregano
sól, pieprz

2 kromki żytniego pieczywa, pokrojone w kostkę
olej do smażenia

Na rozgrzanej oliwie przez 5 minut smażymy cebulę, czosnek i boczek. Dodajemy marchewkę, seler, pomidory, oregano oraz soczewicę i wlewamy 1 litr wody. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut by wszystkie składniki były mięciutkie.
Na małej patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy przez kilka chwil kawałki żytniego chleba.
Zupę nakładamy do miseczek i posypujemy grzankami.


A niebawem relacja z niezwykłego wydarzenia kulturalno artystycznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty