Flapjack, baton zbożowy czyli Słodki Czwartek odc.41
Podchodziłam do tych batoników dwa razy, za pierwszym coś było nie tak ale zamiast golden syropu użyłam miodu. Za drugim zmieszałam melasę trzcinowa z miodem, dodałam migdały zamiast rodzynek. Upiekłam w silikonowych foremkach, w sam raz na raz, do reki i do pudełka śniadaniowego. REWELACYJNIE się udały i wszystkim smakowały!!!
Przepis z Moich Wypieków.
Flapjack baton zbozowy
300 g płatków owsianych
75 g suszonych owoców (u mnie pestki słonecznika i migdały)
110 g cukru (dałam 40 g trzcinowego)
120 g masła (100 g roślinnego i 20 g oleju kokosowego)
75 ml golden syrupu (50 ml miodu i 25 melasy)
W naczyniu mieszamy płatki owsiane, suszone owoce (orzechy) i cukier.
W większym garnuszku podgrzewamy masło i golden syrup do roztopienia się
masła. Mieszamy, nie dopuszczamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy
wymieszane wcześniej suche składniki i bardzo dokładnie mieszamy.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą
owsianą mieszankę przesypujemy do formy i dokładnie, bardzo mocno wciskamy w
dno.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez około 25 minut do złotego koloru i
lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjmujemy i jeszcze ciepły flapjack kroimy
nożem (prawie do blaszki) na 9 równych części. Pozostawiamy do całkowitego
wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy do końca. Ja ułatwiłam sobie życie wkładając cześć mieszanki do silikonowych foremek. Po całkowitym ostygnięciu same wyskoczyły na talerzyk!
Wreszcie kolejny odcinek.Cały dzień czekałam na wpis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jm
ale miło, że ktoś czeka :) buziaki!
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńWyglądają super. Ktoś mi napisał ostatnio, że przy pieczeniu ponoć miód się nie spisuje, ale ja dalej uparcie go używam. Ma ten niepowtarzalny smak.
OdpowiedzUsuńto prawda :) a czy sie nie spisuje? chyba istotne co chce sie otrzymać :)
UsuńTo musi być cudne i niesamowicie smaczne!
OdpowiedzUsuń