Flapjack, baton zbożowy czyli Słodki Czwartek odc.41

Podchodziłam do tych batoników dwa razy, za pierwszym coś było nie tak ale zamiast golden syropu użyłam miodu. Za drugim zmieszałam melasę trzcinowa z miodem, dodałam migdały zamiast rodzynek. Upiekłam w silikonowych foremkach, w sam raz na raz, do reki i do pudełka śniadaniowego. REWELACYJNIE się udały i wszystkim smakowały!!! 
Przepis z Moich Wypieków.


 Flapjack baton zbozowy

300 g płatków owsianych
75 g suszonych owoców (u mnie pestki słonecznika i migdały)
110 g cukru (dałam 40 g trzcinowego)
120 g masła (100 g roślinnego i 20 g oleju kokosowego)
75 ml golden syrupu (50 ml miodu i 25 melasy)


W naczyniu mieszamy płatki owsiane, suszone owoce (orzechy) i cukier.
W większym garnuszku podgrzewamy masło i golden syrup do roztopienia się masła. Mieszamy, nie dopuszczamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i bardzo dokładnie mieszamy.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą owsianą mieszankę przesypujemy do formy i dokładnie, bardzo mocno wciskamy w dno.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez około 25 minut do złotego koloru i lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjmujemy i jeszcze ciepły flapjack kroimy nożem (prawie do blaszki) na 9 równych części. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy do końca. Ja ułatwiłam sobie życie wkładając cześć mieszanki do silikonowych foremek. Po całkowitym ostygnięciu same wyskoczyły na talerzyk!

Komentarze

  1. Wreszcie kolejny odcinek.Cały dzień czekałam na wpis :)
    Pozdrawiam
    jm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale miło, że ktoś czeka :) buziaki!

      Usuń
  2. Wyglądają super. Ktoś mi napisał ostatnio, że przy pieczeniu ponoć miód się nie spisuje, ale ja dalej uparcie go używam. Ma ten niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) a czy sie nie spisuje? chyba istotne co chce sie otrzymać :)

      Usuń
  3. To musi być cudne i niesamowicie smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty