Lekkie ciastka z mąki owsianej, bez jaj i mleka czyli Słodki Czwartek odc. 42
Padło stwierdzenie "upiekłabyś ciastka owsiane, zjadłbym...". Pomyślałam oki, tez lubię a dzieciaki wręcz uwielbiają. Zaraz potem spytałam czy mają być takie całe z płatków na co usłyszałam, że nie z płatków... Ha! większość przepisów mam właśnie na ciastka z płatków więc musiałam pogłówkować i poszukać.
Na szczęście w szafce znalazłam mąkę owsianką a w necie przepis, ostro go zmodyfikowałam, ciastka upiekłam... Obłędne! duże, na początku chrupiące, takie śniadaniowe, niezbyt słodkie. Zaspokoiły żądze wszystkich domowych łasuchów.
Przepis oryginalny znajdziecie na blogu Food PornVegan Style.
Tu wersja "po mojemu".
Lekkie ciastka z maki owsianej, bez jaj i mleka
po 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej (można użyć tylko mąki owsianej)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych czy żytnich)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki mleka roślinnego, u mnie słonecznikowego
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st.C.
Do dużej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy. Wlewamy olej i mleko. Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana (jest dość klejąca), bierzemy po trochu ciasta w ręce, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja nakładałam łyżką.
Przygniatamy je ręką aby przybrały kształt płaskich ciastek, należy zachować spory odstęp między każdym z nich gdyż ciastka te podczas pieczenia dość mocno zwiększają swoją objętość.
Pieczemy 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je chwilę i dopiero przekładamy na kratkę kuchenną.
Wczoraj ogłoszono wyniki konkursu na blogu Feed Me Better. Moje zdjęcie zajęło 5te miejsce a zatem otrzymam zestaw bezglutenowych produktów EKO. Hurrra!!!!!!!!!
Gratulacje!
OdpowiedzUsuńjm
dzięki :)
UsuńDziękuję za ciekawy pomysł. Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ale jak dla mnie mega słodkie. Kolejnym razem dodam mniej cukru a kolejny raz z całą pewnością będzie i to nie jeden;)
OdpowiedzUsuńsłodkie to prawda! taki moi domownicy lubią :)
Usuńdziękuję za wieści i ciesze się, że będziesz jeszcze je piekła :)
Oj piekłam i piec będę z całą pewnością nie raz. W kolejnych podejściach zrezygnowałam z płatków owsianych na rzecz 2,5 szkl mąki owsianej. Nie dodałam też wiórków bo nie miałam i ta wersja jest moim ideałem :) takie delikatne bardziej.
OdpowiedzUsuńCiasteczka pychotka ...... .piekłam kilkakrotnie .Ostatnio zapomniałam dodać ksylitolu i były równie smaczne .Zastanawia mnie czy z samej mąki orkiszowej były by równie smaczne .Dziękuję ślicznie za przepis
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością przetestuję Twój przepis :D
OdpowiedzUsuń