Szybki piernik babka czyli Slodki Czwartek odc.68

Nim nadejdą Święta przychodzi czas gdy chce mi się czegoś piernikowego. To jeszcze nie pora na ten dojrzewający ani na wycinane pierniczki, można za to upiec piernikowa babeczkę, polać ją czekolada i zjeść ze smakiem.
Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014.


Szybki piernik babka

120 ml miodu
2 łyżki brązowego cukru
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, pieprzu i imbiru
po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego i goździków
szczypta soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
120 g mąki pszennej
1 jajko
60 ml mleka
garść suszonych wiśni
czekolada do polania babki

Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C.
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem.
Mąkę przesiewamy do miski razem z przyprawami, solą i proszkiem. Mieszamy z orzechami i skórką.
Miksujemy powoli dodając jajko roztrzepane z mlekiem i cały czas ubijając cienkim strumyczkiem wlewamy miód z cukrem. Wrzucamy wiśnie i mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki.
Pieczemy ok 45 minut.
Studzimy na kratce. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty