Chleb pszenny z chrupiaca skorka

Bardzo chciałam napisać Wam dzisiaj o pysznym risotto, optymistycznie zielonym i pachnącym... niestety nie jest optymistycznie i risotto musi poczekać. Od rana męczy mnie gorączka, która uroczo rośnie ledwie 2 godziny po spadnięciu. Ehhh...
Chlebek ten podpatrzyłam na fb stronie Kulinarny splin.


Chleb pszenny z chrupiaca skorka

400 ml wody
600 g mąki pszennej
8 g drożdży suszonych
20 gram soli
1 łyżeczki cukru

Do 400 ml podgrzaej lekko wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczką mąki, a nstępnie wrzucamy opakowanie suszonych drożdży.
Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez ok 5 minut.
Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na min 6 godzin (np. na noc).

Po tym czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete ciasto z lodówki.
Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy go do formy. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę.
Chleb wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy chleb w temperaturze 220 st.C przez ok godzinę. Studzimy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji