Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :)
Dzisiaj nie znajdziecie tu recepty na pyszne śniadanie. Po wczorajszej urodzinowej zabawie u przyjaciółki Córci (skończyła się o 23ej!!!) nie mam siły. Dzieciaki źle spały umordowane kompletnie, a mnie boli ząb leczony w piątek i głowa z niewyspania.
Śniadanie każdy będzie jeść we własnym zakresie.
Banan dla Syncia, płatki dla Córci i kanapki dla matki...
Będzie obiadowo. Zażyczyli sobie czegoś innego niż makaron, duszone mięsiwo czy klopsy, które królowały w moich garnkach, też zresztą na ich żądanie.
Ależ proszę bardzo! Warzywny gulasz przez jednych zwany leczem, drugich pulpą czy jeszcze jakoś inaczej. Bardzo aromatyczny, pożywny i sycący.
U nas jednego dnia z domowym chlebem, drugiego z ryżem.
Z kiełbaską, ale bez mięsa jest równie pyszny!
Gulasz warzywny z kielbasa lub bez
1 mała czerwona cebula
1 szalotka
1 cukinia
2 czerwone papryki
2 puszki krojonych pomidorów
6 pieczarek
olej do smażenia
sól, pieprz, suszona bazylia
ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania
Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły.
Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy i podsmażamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i mieszamy.
Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy.
Dusimy ok 30-40 minut.
W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu.
Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem.
konkretne pożywne danie:)
OdpowiedzUsuńJa z frakcji kiełbaskowej. Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń